Таким чином, можна припустити, що молоко утворюється з їжі, яку тварина
їсть, — трави або сіна. Але тигри, наприклад, або кити, вовки і кішки,
та і безліч інших ссавців сіно не їдять. З чого ж тоді у них утворюється
молоко? Причому таке саме по складу, як і у травоїдних.
Молоко у всіх ссавців утворюється однаково, і «сировиною» для нього є
звичайна кров. Виявляється, такі не схожі один на одного речовини, як
молоко і кров, складаються з одних і ж компонентів. Молочна залоза, яка
є у всіх ссавців, групує їх у різних пропорціях і кількостях,
збільшуючи, наприклад, відсоток цукру в молоці в порівнянні з його
вмістом в крові в 90 разів, жирів - в 20 разів, кальцію - в 14 разів і
так далі. Входять в молоко і вітаміни, і мінеральні речовини. І чим би
тварина не харчувалася - травою, м´ясом або рибою, - кров віддає молоку
все, що треба, і в потрібній кількості.
Цей процес краще всього вивчений на прикладі організму корови. Кожну
хвилину через молочну залозу корови для утворення молока повинно
проходити три з половиною літри крові (у добу - п´ять тонн). Спеціальні
клітки залози «віджимають» з крові всі молочні компоненти і по протоках
подають готовий продукт в «цистерну» - у корови це вим´я. З вимені вже
через соски його відсисає або теля, або спеціальна машина з вакуумними
пульсуючими трубками - апарат для доїння, а подекуди і доярки - руками.
Утворення молока на основі крові, звичайно, не означає, що живлення не
грає в цьому ніякої ролі. Воно поставляє у свою чергу всі необхідні
речовини і вітаміни, які потім через кров потрапляють в молоко. Чим
більш насичена поживними речовинами кров, тим тим більш поживне й смачне
молоко.